Снимка: БГНЕС
fallback

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

603

Анонимен

преди 1 месец

Живеем в последните времена! Предстоят ни дни на много тежки изпитания и мор.

602

Анонимен

преди 1 месец

Слава на Бога, че ни е предпазил - за да не участваме в тази помия. Трябва да се радваме и да осъзнаем, че нямаме място в подобни "конкурси". Чудя се как човешкото въображение е способно да измисли и сътвори такива ГНУСОТИИ. Надминаваме и дявола, който сее това падение на народите.

601

художника

преди 1 месец

Да попитам всички "небинарни", вие от къде излязохте? На мама отпред, или на тате отзад? Интересно ми е, защото нали ви разрешиха браковете та кой от вас ще ражда, как и от къде ще изкочи хлапето, па и трябва някой да го кърми. :)

fallback