Снимка: Спаси София, Фейсбук

Борис Бонев, председател на групата общински съветници от ПП-ДБ-СС в СОС, сподели, че подземни гаражи около района на НДК с над 500 паркоместа стоят неизползваеми. По думите му, ако паркингите, които са в идеалния център на столицата, се отворят, ще разрешат един от големите проблеми, свързани с паркирането.

Става дума за най-малко два паркинга, които от десетилетия не се ползват по предназначение. "Единят подземен гараж е изцяло затворен, а другият се ползва само частично, защото по-голямата му част е отдадена под наем. Считаме за недопустимо построени паркинги да стоят затворени при толкова голяма липса на места за паркиране в центъра. Затова започваме процедурата по прехвърлянето им защото транспортната инфраструктура трябва да служи на града, вместо да пустее", заяви Борис Бонев.

Общинските съветници искат паркингите около НДК да се управляват от общината и да станат част от "Синя зона". Бонев заяви, че ще се внесе доклад.

“Започваме разговори с държавата и ръководството на НДК за отдаването на два подземни паркинга на Столичната община. Готови сме да инвестираме средства от общинския бюджет, за да ги ремонтираме и отворим за ползване от столичани", заяви още Бонев.

Общинският съветник Симеон Ставрев обясни, че това е поредната крачка, която управляващите правят за решаване на проблема с паркирането. Триетажни гаража вече се строят около метростанциите - в Люлин, Младост и Левски.

"Идентифицирани са и 15 терена във всички квартали на София, на които да се проектират и изградят монтажни паркинги, с които ще удвоим и утроим местата, така че да спрем паркирането по тротоари, зелени площи и детски площадки. Всичко това показва, че ние работим за подобряване на автомобилното движение и паркирането. Днес правим поредна, но със сигурност не последна стъпка за увеличаване на местата за паркиране в София", завърши общинският съветник Симеон Ставрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase