Снимка: БГНЕС

Все повече родители призовават 2 май да бъде обявен официално за неучебен ден. "Разумно е кметът на София да обяви 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково вече обявиха 2 май за неучебен ден!", е написал баща в групата "За качествена и иновативна образователна система" във фейсбук.

В Благоевград, Смолян и Плевен вчера беше взето решение на 2 май да не се учи.

1 май, сряда - Денят на труда - е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който тази година се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно не само в София, но и изобщо МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

Родителите коментират, че училищата също имат право да обявят някои дни за неучебни. Други споделят, че някои училища като софийското - 151-во вече са обявили, че няма да учат на 2 май. "Докога ще ги чакаме в Столична община", питат родители.

По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase