Снимка: архив, БГНЕС

В предизборната си кампания кметът на София Васил Терзиев заяви, че няма да има "чистка", но резултатите са по-различни от казаното. Общо 325 служители са освободени, също така има "епидемия от доброволно напуснали" както Столичната община, така и районните администрации. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на брифинг в Oбщината.

По думите му тези освобождения са стрували на софиянци 1,4 млн. лв. обезщетение за заплати. Информацията е видна от отговора на кмета за това колко хора той е освободил – 110 души, а това е струвало 730 хил. лева или 10 % от служителите в Oбщината са били освободени, а над 10 % са освободените и в районните администрации, обясни Георгиев.

Общинският съветник посочи, че в районите има кмет "рекордьор" и посочи, че става въпрос за районния кмет в "Илинден“ Емил Бранчевски. Според Георгиев в рамките на три месеца, в които Бранчевски е бил в отпуск или в болничен, районният кмет е освободил 20 души, което е струвало 70 000 лева.

Георгиев изтъкна, че е нормално кметът да работи със свой екип, но това е 1 % от общия списъчен състав на освободените или напуснали, всички останали са редови експерти, посочи още Георгиев. Триста двадесет и пет души души са останали без работа, за да намерят работа на 325 души на Промяната, коментира общинският съветник.

Според Георги Георгиев за сметка на тези обезщетения кметът е можел да построи 30 или 40 детски площадки в кварталите. Много притеснителни са данните, че работата си губят хора, които са назначени много преди управлението на ГЕРБ, добави още той, цитиран от БТА.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase