Снимка БГНЕС
fallback

Политически скандал предизвика в София изявлението на Бойко Борисов, че легендарният кмет инж. Иван Иванов е бил нацист и не заслужава да има паметник в столицата. Той призова вчера своите общинари да гласуват против такова решение.

Монументът се предлага да бъде издигнат до метростанция "Стадион Васил Левски" по инициатива на общинския съветник Вили Лилков. Автор на паметника е великотърновският скулптор Борис Борисов, а избраното място не е случайно - там е бликнала водата от Рилския водопровод, който именно инж. Иванов е проектирал.

Изказването на Борисов дойде на среща с еврейски организации, на която участва и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Иван Иванов не е съден за нацистка или антисемитска дейност от 7-ми състав на народния съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица, поправи го общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков.

"До г-н Бойко Борисов, който обвинява инж. Иван Иванов в нацистка дейност. Подчертавам, че не е съден за нацистка или антисемитска дейност от 7-ми състав на народния съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица. Преди да клеветиш трябва да четеш", написа Лилков в своя фейсбук профил.

"По време на разговора подчертах, че езикът на омразата няма място в българското общество. В тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в българския парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спасяването на българските евреи", написа вчера лидерът на ГЕРБ.

От своя страна Лилков публикува  документ на ДС от 1945 г. във връзка със съдебния процес срещу инж. Иван Иванов. В него ясно се вижда, че бившият кмет няма нищо общо с националсоциализма на Хитлер.

"Истината срещу лъжата, срещу заблудите с документи", допълва Лилков.

Инж. Иван Иванов е кмет на София от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. и се счита за най-успешния кмет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

уникален проект!

преди 1 месец

Все едно в Берлин да издигнат паметник на АЛБЕРТ ШПЕЕР. Той е уникален немски архитект с когото Иванов не може да се мери. Дори на малкия му пръст. Изгражда уникални сгради в Берлин и цяла Германия. Което не пречи след войната да бъде осъден в Нюрнберг и вкаран в затвора за десетина години.

125

Тулуп с 200

преди 1 месец

Пак изригнах

124

От Кратун Велики

преди 1 месец

Кво очаквате

fallback