Снимка: БГНЕС

Кметът на район “Триадица” Димитър Божилов коментира един от най-наболелите проблеми на столичани, а именно недостатъчните места в детските градини и ясли. “Триадица” е един от районите с най-много чакащи за класиране. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. От направен анализ от общината става ясно, че проблемът е с тенденция към задълбочаване в следващите 3-4 години.

В ефира на БНР Божилов допълни: „Започнахме изграждане на нова детска градина за 8 групи. Районът е 90 000 души, като демографският му профил се изменя в годините. От 2014 г. сме в бейби бум и имаме все повече млади семейства. Затова е и този недостиг на места в детските заведени. От близо година и половина функционира новата детска градина в „Манастирски ливади““.

Един от основните приоритети на общината е подобряване на образователната инфраструктура, а основното предизвикателство е осигуряване на свободни общински терени, на които да бъдат построени нови детски градини и училища.

Освен недостатъчно места в градините, проблем е и с училищата. В момента тече предпроектно проучване за изграждане на ново училище с пет паралелки в кв. „Манастирски Ливади“.

На дневен ред е и въпросът с паркирането. Южният парк е емблемата на район „Триадица“, но жителите в кв. „Стрелбище“ страдат, заради многото паркиращи около парка, особено през уикенда. Поредица от обществени обсъждания обаче показва, че жителите на район „Триадица“ са против въвеждането на платена зона за паркиране.

По отношение на текущите ремонти Димитър Божилов каза, че те текат с пълна сила. Ремонтът по бул. “Тодор Каблешков” продължава. Ремонтът е трябвало да бъде съгласуван с район „Триадица“, отбеляза той. Така е можело да бъдат избегнати проблеми, които в момента са факт. С разширението се въвежда нова организация на движението, която предвижда оставяне без вход и изход на една от малките улички, която се намира в близост до кръстовището на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Луи Айер“, добави Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase