Снимка: БГНЕС
fallback

Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение "За Земята". По думите на експертите вредните газове са причинени от трафика. Проучването е проведено в началото на този месец на няколко места из столицата.

Разминаванията между изследването на "За Земята" и официалните измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" са големи, тъй като станциите, които трябва да измерват замърсяването от транспорт, не са близо до пътищата, обясни в ефира на БНТ Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята"

"Станциите трябва да са на не повече от 10 метра от пътното платно и на места, където замърсяването е най-високо. Ние направихме проучванията както при самите станции, така и на много места в центъра, до училища - близо 20 места. Всички те са с по-високи стойности от официалните станции".

Едно от местата с най-тревожни данни е столичният булевард "Александър Малинов" в квартал "Младост". 25 от 27 измерени точки от екосдружението са над нормата, а единствените две места, където нивата са нормални, очаквано са измервателните станции.

Румяна Гълъбова, началник на отдел "Въздух" в Столична община посочи, че данните от началото на годината сочат за значително намаляване на броя на фините прахови частици в столицата. Тя показа данните от автоматичната станция на "Младост"

"Тези станции измерват с референтна апартура, което е различно от апаратурата на сружение "За Земята". Станциите са разположени на местата, определени от МОСВ. Качеството на въздуха се определя не само от измерена стойност, а чрез модулиране на тези нива. В близост до булевардите са по-високи нивата, но няма превишение на дневните и годишните норми".

По думите на Гълъбова нискоемисионната зона в центъра е оказала ефект, тъй като са регистрирани повече дни без превишения на нормите за фини прахови частици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Мандо

преди 1 месец

Обаче на цигарите пише тютюнопушенето е вредно за вашето здраве , ама цигаретките си ги купувам с мои кинти и плащам акциз, а за въздуха на моето семейство нямам избор , що за общност е това ?

20

Анонимен

преди 1 месец

Обаче квадрата 3к евро, най-чистия въздух, най-културия град инфарструктура, образование здравеопазване топа на Европа.

19

Тука е така

преди 1 месец

Е и аптеките, лекарите и гробарите трябва да имат работа нали?

fallback