Снимка: БГНЕС

Благодарение на новата тарифна политика в градския транспорт на Столичната община (СО), която беше приета през миналия мандат, броят на продадените годишни абонаментни карти за цялата мрежа на градския транспорт се е увеличил от 15 000 на 50 000 броя. Това съобщи на брифинг в Столичната община общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"), който коментира темата за качеството на въздуха в града и нискоемисионните зони.

От 1 март спря да действа нискоемисионната зона, която ограничава достъпа на замърсяващи автомобили в центъра на града. Тя беше въведена на 1 декември миналата година в т.нар. малък ринг, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Бонев отчете, че от самото начало на въвеждането на зоната от неговата група са имали притеснения за това, че тя не функционира. По думите на общинския съветник заедно с кмета на София Васил Терзиев са намерили "соломоново решение", с което множеството нарушители да не бъдат глобявани и това не се случи."Това, което се подготвя от нашата група, е проект за нов доклад за промяна на Наредбата за нискоемисионните зони, така че тя да стане работеща“, обяви Борис Бонев. Той се съгласи, че ограниченията "не са най-приятното нещо за хората, които попадат под действието на тази наредба". Бонев обаче е твърдо убеден, че здравето на живеещите в София е по-важно от комфорта на някой, който кара стар автомобил.

"Поели сме като ангажимент нещо, което предишните управляващи не направиха, въпреки нашите призиви, а именно добра разяснителна кампания, която ще бъде направена, така че от началото на следващия сезон хората да разберат, че наредбата действа и глоби ще бъдат налагани", каза Бонев, цитиран от БТА. Той призова гражданите да ползват градски транспорт.

Всеки, който се чувства ощетен от подобен тип мерки, да се възползва от закупуването на годишна карта за цялата градска мрежа, което може да стане и на вноски и струва 1 лев на ден, заяви Бонев.

Относно качеството на въздуха в София той каза, че станциите на Изпълнителната агенция по околна среда за измерване на качеството са само пет, като една е на Копитото и мери фоновото замърсяване. Според Бонев станциите трябва да са поне двойно повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase