Снимка: архив, БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) отново ще обсъди предложенията за заместник-председатели на съвета и състав на постоянните комисии по време на днешното заседание. Това  предвижда дневният ред, публикуван на официалната страница на СОС. В него са включени четири точки, както и една извънредна.

Първа точка в дневния ред на СОС е връщане за ново обсъждане на решение от миналото заседание, в което общинските съветници избраха заместник-председатели на съвета. Решението беше върнато от областния управител на област София Вяра Тодева.

Още по темата
Върнато е за обсъждане и решението на СОС за състава на постоянните комисии, което е и втората точка от дневния ред на съвета. В нея съветниците отново ще разгледат и гласуват доклада на общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера за избор на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на СОС.

Третата точка в дневния ред на съвета е разглеждане на доклад на председателя на съвета Цветомир Петров за определяне на представител на СОС в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на съвета е внесъл и още един доклад за разглеждане - за определяне на представители в Областния съвет за развитие на област София.

Като извънредна точка е включен доклад на кмета на София Васил Терзиев относно участие на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти по Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“.

На последното си заседание след над 12 часа работа СОС избра председател на съвета, негови заместници, както и състави на постоянните комисии. Дни след това областният управител върна решението, а това предизвика много политически коментари от групите в СОС. Според групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") връщането на решението е правилно. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС заявиха на брифинг, че ще поискат отстраняване от длъжност на областния управител Вяра Тодева по време на ротацията. Групата на МК "БСП за България" също поискаха оставката на областния управител "за саботаж на работата на съвета". От групата на "Има такъв народ" заявиха, че заповедта на областния управител "е в нарушение на закона", а общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. коментира, че „Промяната“ отново блокира работата на СОС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase