Снимка БГНЕС

Столичният кмет назначи девети свой заместник и така броят им вече е деветима, колкото имаше и Фандъкова. Очаква се обаче и десети. IT експерти, включително мениджър в “Амазон” влязоха в екипа му. Повечето идват от частния бизнес и от различните политически формации в коалицията зад кмета, пише "24 часа". Терзиев имаше два месеца и половина да ги подреди.

Очаква се арх. Любо Георгиев да е 10-ият зам.-кмет  - в направление “Градско планиране и развитие” , а под шапката му да бъде направление “Архитектура и градоустройство”. Твърде вероятно е да има и зам.-кмет по сигурността. От втория си мандат Фандъкова лично отговаряше за общинската полиция, звеното за реакции при кризи, доброволното формирование към общината, видеонаблюдението.

Още по темата
Последен засега в отбора на Терзиев влезе Илиян Павлов и от няколко дни отговаря за транспорта. Той е част от екипа на “Спаси София”. Постът му беше вакантен два месеца и половина, а това породи спекулации, че е възможно да се пази за лидера на формацията Борис Бонев, ако не успее да оглави Столичния общински съвет. По професия е инженер, бил е предприемач и е участвал в създаването на редица транспортни проекти. Има и собствена марка ракия от фурми, за чието производство създал стартъп.

За парите и за здравето на софиянци отговаря Иван Василев. Той е един от основателите на Българската стартъп асоциация (BESCO), както и на дигиталния кооператив Comrade, който разработва проект, свързан с изкуствен интелект и блокчейн. Той обаче не бе първия избор на Терзиев. Още в края на ноември кметът посочи за ресор финанси Гергана Москова, която е работила и в Българската банка за развитие. Две седмици по-късно стана ясно, че няма да е тя, а Василев, но не казаха защо.

Той е един от 3-мата заместници с име Иван. Адашът му Матов отговаря за строителството, от квотата на “Да, България” е. А Иван Гойчев е с ресор дигитализация. Бил е мениджър в “Амазон” и строителния гигант “КоБилдър”.

На три жени с опит в администрацията се е доверил още Терзиев. Надежда Бачева, бивш зам.-кмет в “Слатина”, е по социалните услуги. Съветвала е министъра на електронното управление. А зам.-кметът по културата Яна Генова - културния министър. Надежда Бобчева от “Зеленото движение” (част от ДБ) за екологията пък е първото назначение на Терзиев. Била е общински съветник от БСП в Силистра и зам.-кмет на район “Оборище”.В първите ѝ дни започна проверката на Завода за боклук и шефът му бе отстранен. Сега Бобчева трябва да стабилизира предприятието, за да няма нова криза с боклука. И да подготви новите договори с фирмите за почистване, които започват да изтичат от догодина. Още на 14 ноември беше сменен и шефът на Столичния инспекторат - Ивайло Иванов, с Николай Неделков от "Спаси София".

Кадър на "Промяната" пък е заместник-кметът за европейските политики и туризма Никола Барбутов.
В администрацията има още един Никола - Лютов. Заради фамилията веднага тръгна фалшивата новина, че е внук на прокурора от възродителния процес Костадин Лютов, наложи се от "Московска" да опровергават. Той обеща да създаде антикорупционно звено в общината.

Терзиев запази секретаря на общината и шеф на администрацията Венера Милова. А за да стимулира работата на екипа, обмисля вдигане на заплатите. Сега заместниците му вземат процент от заплатата на Терзиев, която за декември е била около 2200 лв.

В районите възнагражденията са спрямо големината им. В най-малките - "Изгрев", "Оборище", "Студентски", "Банкя", са 75% от кметското, или 2324,22 лв. Кметове на райони като "Красно село", "Средец", "Витоша", "Овча купел" са с по 2479 лв. заплата (80%), а на най-големите - "Младост" и "Люлин" - по 2634 (85%).

"Ако искаме достойни хора да управляват качествено тези 2,5 млрд. лв. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, трябва да се преосмисли концепцията за това колко им плащаме", обяви Терзиев преди дни. Защото "не искаме да вземат решения под влиянието на външни интереси, а не според това кое е най-добро за гражданите". Самият той ще продължи да си дарява заплата. Първата даде за храна на болно дете - 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста. Декемврийската в размер на 3098,96 лева подели между асоциациите "Детско сърце" и "Муковисцидоза".

Общинските съветници обаче още не са взели заплати. За близо три месеца те се събраха 7 пъти, но се водят в първо заседание. Ваня Григорова дори се оплака, че трудно се справя с ипотеката си. За да вземат заплати, те трябва да са подписани от избран шеф на СОС. Още през ноември сме спрели възнагражденията им, обясни зам.-кметът по финансите Василев. И ги призова, когато им бъдат разписани, да дарят тези за месеците, в които реално не работиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase