Снимка: Столична община

Заместник-кметът по финансите Иван Василев и представители на общинските културни институти, театри и синдикати са се разбрали за 20% увеличение на възнагражденията на всички работещи в тях, съобщиха от Столичната община.

Увеличението е предвидено в бюджета за 2024 година и ще влезе в сила с дата 01.01.2024 г., когато бюджетът бъде приет от Столичния общински съвет.  

На разговори е поставена и темата за драстичните разлики във възнагражденията на актьори и сценични работници и възможността тези разлики да бъдат намалени. По думите на заместник-кмета по финансите, това няма как да бъде урегулирано в бюджета и насърчи артистите да продължат диалога със заместник-кмета по културата Яна Генова и заедно да намерят механизъм, по който общината да превърне това в координирана политика.

Двете страни ще работят и за промяна на критериите за определяне на допълнителното материално стимулиране на всички заети в общинските културни институти, театри и оркестри, за да се намали субективният фактор при формирането му.

Ще бъде създадена работна група с участието на синдикати, артисти и представители на общината, която да изготви споразумение и общински колективен трудов договор за всички заети в общинските театри, оркестри и културни институти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase