Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет проекта за бюджет на Столичната община за 2024 г., съобщиха от Столичната община.

Предложеният бюджет от екипа на Васил Терзиев е в размер на 2 577 149 857 лева. Към тях ще бъдат прибавени още 100 млн. лв. от държавния бюджет за инвестиции в цяла София, от които 50 млн. лв. - за проекти на районните администрации.

"За 2024 г. планираме рекордни инвестиции в София", написа кметът Терзиев в профила си във Фейсбук и допълни, че на ход е Общинският съвет.

От Общината съобщават, че като резултат от проведените обсъждания за бюджета на столицата в инвестиционната програма са включени основен ремонт на 35-о училище в Лозенец, 25-о в Красно село и детска градина №77 в  район „Средец“. Вследствие на общественото обсъждане в проекта е заложено и увеличение на заплатите на работещите в театрите и културните домове с още 10%.

Основните акценти в проекта за бюджет за 2024 г. са: 611 945 670 лв. за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешноквартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;

без повишаване на данъци, но с повишаване на събираемостта; включване на гражданите в управлението на града, 5,3 млн. лв., разпределени от гражданите на София по приоритетни за тях проекти;

10% повече за по-зелена София; 50% повече за програма "Култура", както и дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти, посочват от Столичната община.

И още: Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лева. Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв., допълват от Общината.

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и възлизат на 112,434,200 лв., което се дължи на факта, че се намираме в края на програмния период, поясниха от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase