Снимка БГНЕС, архив

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков обяви на пресконференция развоя по делото, с което социалистите и кандидатката им за кмет на последния вот Ваня Григорова обжалват вота.

"Има приета от съда експертиза, която казва, че в над 90% от протоколите има разминаване в подадените и отчетени данни. Анализирани са 1/6 от секциите с машинно гласуване", обяви общинският съветник. Той обяви, че въз основа на това съдът е разширил обхвата и ще се анализират още секции.

Бившата зам.-шефка на СОС Милка Христова, която е част от юридическия екип по обжалването, отбеляза, че много сериозни подозрения буди обстоятелството, че електронните подписи са флашките не са верифицирани. Това създава предпоставки за манипулация на файловото съдържание. За да е верифициран подписът, трябва да отговаря на европейските стандарти. Самият факт, че възможна манипулация на файловете, е притеснителен, добави тя.

Христова припомни, че бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов още през ноември е показал как чрез софтуер може да се променят запаметените резултати във флашките. Тя добави, че сега вещите лица не са успели да установят дали има подобни промени - като са работили в ЦИК не са имали необходимия софтуер. БСП се опитат да отговорят дали и флашките са манипулирани. И макар на сайта на ЦИК да е качен протокол в който пише, че жалби не е имало, реално има над 400 протокола от СИК във връзка с машинното гласуване. БСП ги е изисквала и са представени по делото. В голямата си част потвърждават, че сериозна част от избирателите не са упражнили правото си на вот заради проблеми с машините, пише "24 часа".

Христова Алармира, че от 313 флашки липсвали 16, те изобщо не са проверени. 13 от тях са от район Слатина, където има големи училища и секции. "Представете си на 300 секции лиспват 16, а ако се провери целия обем? Около 100 флашки могат да променят целия вот", предупреди юристката. И настоя, че съдът ще даде крайното решение дали изборите са били честни или не.

Делото, което Ваня Григорова и коалиция "БСП за България" заведоха срещу решението на ОИК - София за обявяването на Васил Терзиев за кмет на София, бюджетът на столичната община и кризата, предизвикана с невъзможността за избор на председател на СОС - това бяха темите, които тримата общински съветници от БСП Иван Таков, Ваня Григорова, Диана Тонова и бившият за-шеф на СОС от предния мандат Милка Христова коментираха на брифинг в централата на "Леге" 10.

"В некоалиция и сглобки, дори във формални коалиции няма да участваме", настоя Таков. Но подчерта, че ще подкрепят политики и решения на проблемите. Нови избори за ОбС означават града още половин година да стои в това аварийно състояние, смята лидерът на БСП в София. За нас реалният резултат се разминава с този, които е обявен, затова водим дело, подчерта Таков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase