Снимка БГНЕС

Пореден провал на работата в Столичната община. Дългоочакваната среща за бюджета започна със скандал, защото кметът Терзиев отказа живото й излъчване за граждане. После се провали според ГЕРБ, защото кметът не отговорил на най-важните им въпроси и групата му поиска официално извинение. "Получи се нещо безпрецедентно. Кметът ни покани на обсъждане на бюджета, но забрани то да се излъчва на живо. Терзиев си тръгна след 15 минути", това заяви Георги Георгиев от СОС по време на брифинг на ГЕРБ в Столична община по-късно.
 
Бившият председател на СОС Георгиев попита от къде ще дойдат 40 млн. лева за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт. Вчера сутринта те излязоха на протест и блокираха движението в квартал "Дружба" за половин час. Искането им бе за 30% ръст на възнагражденията, а кметът Васил Терзиев им обеща 15%, които ще струват около 37 млн. лева. Те не са заложени в бюджета, но по-рано днес общинският съветник от ПП-ДБ-СС Бойко Димитров обяви, че ще се увеличат приходите от карти и билети.

"Има още нещо, за което аз съм много притеснен. Човек, който беше представен, че ще бъде заместник-кмет на София, трябваше да ни представи строителната програма, т.е. той не е заместник-кмет на София по строителство, няма никакво длъжностно качество в Столичната община, но е писал и представя бюджет на столицата. Това е фарс. Това не е частна корпорация и затворена компания, а публична институция", каза Георгиев на брифинг с колегите си от групата след края на срещата.

"Кметът не отговори ще има ли и една детска градина извън бюджета, който ние бяхме планирали. Терзиев се разсърди и си тръгна." Според Георги Георгиев е било изключително непрофесионално от страна на кмета да напусне срещата. "Той избяга. "Полицай проверяват кой какво снима. София не е фирма, в която чорбаджията да си прави каквото си пуска. Кметът да се върне, да обсъдим бюджета", призова Георгиев. "Кандидат кметът Терзиев може да не се появява на обществено обсъждане, но кметът на София не може да си тръгва като разсърдена госпожица", каза още бившия председател на Столичния общински съвет.

Представители на ПП ГЕРБ в СОС заявиха, че бюджетът на Йорданка Фандъкова е бил наречен "мързелив", а сегашният предложен бил "просто негово копие". Според тях намя прозрачност и уважение към работата на бившия кмет.

Георги Георгиев заяви, че има главен архитект в сянка Любомир Георгиев и много административни нарушения.

По-късно битката се пренесе във Фейсбук.

109 инвестиционни проекта на София на обща стойност близо 100 млн. лева бяха одобрени за целево финансиране с окончателното приемане на държавния бюджет за 2024 г. Това написа кметът на столицата Васил Терзиев в своя Facebook профил.

Ето какво още заяви Терзиев:

"Близо 34 млн. лева ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. 23 районни кмета и екипът на Столичната община започваме работа по проекти, които ще приключат най-късно до края на 2026 г."

Благодаря на всички 24 районни кмета, техните администрации и на екипа на Столичната община, които предложиха над 350 проекта - всички те важни хората и развитието на кварталите. Ще се погрижим всички проекти, които не получиха средства по програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините да намерят реализация.

Държавният Бюджет 2024 е приет. Сега е ред на София. В първите седмици на януари ще представим бюджета на София за 2024 г. и се надяваме, че Столичният общински съвет ще е заработил, за да започнем новата година по нов начин"

Георгиев веднага отговори, също във фейсбукс. "Тихо и на тъмно София осъмна с бюджет за почистване за над четвърт милиард лева. Тихомълком проектобюджетът за почистването на София за 2024 г. се е озовал на сайта на Столична община. 284,8 млн. лв. е предвиденият бюджет за чистота, за който новият екип на кмета Терзиев не намери за редно да даде задължителния брифинг за медиите. Обещанията за публичност и прозрачност в харченето на общинските средства крушираха още в първата задача. Предвиденият бюджет е с 47 млн. лв. повече от този, по който досега се почистваше София и нито дума за това от новоназначения зам.-кмет по екология.

За новоназначените зам.-кметове на Столична община разбираме от табелите по вратите – никакво публично представяне, нито ред за техните биографии - https://www.sofia.bg/web/mayor-of-sofia/deputy-mayors - празна страница!

На заседанието на общинския съвет в понеделник групата на ГЕРБ-СДС настоя зам.-кметът г-жа Бобчева да се качи в залата при съветниците и да представи план-сметката за чистота. Разбира се, това не се случи. Редно ли беше и така ли се прави - не, разбира се. Четири дни по-късно бюджетът за чистота е качен за обществено обсъждане на сайта на общината. Остава въпросът как така се обсъжда нещо, за което никой не знае и никой не говори.

Г-н Терзиев, бюджетът за чистота на София, който скришом сте качили на страницата на общината, е 285 млн. лв. Огромна сума, дори сравнена с най-голямата сделка, която някога сте правил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase