Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт, протестиращите обаче искат поне 30% увеличение. Педставители на синдикатите в градския транспорт в София се срещнаха с Васил Терзиев в Столична община, след като протестираха за половин час тази сутрин в столичния квартал "Дружба 2".

Още по темата
"Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа", запознахме ги с това какво ние предлагаме. Първо предлагаме 15% увеличение на основна работна заплата, започващо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", каза кметът на София, цитиран от БНТ.

Васил Терзиев подчерта, че ще работи за подобряването на условията на труд на транспортните работници.

От своя страна Тодор Капитанов. вицепрезидент на КНСБ, каза: "В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увиличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение", каза Тодор Капитанов.

"Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София", съобщи още Капитанов.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдиката напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

"Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София", подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Шофьорите в градския транспорт искат повишение на заплатите с 30%. Те започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase