Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) организира протестна акция в четвъртък, 18 януари. Това потвърди за БТА  председателят на ФТС Александър Шопов. Ще се включат засега само членовете на федерацията, но предвиждаме и общи синдикални действия с колегите от Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“, каза той.

Още преди Коледа и Нова година отправихме исканията си към държавата и общината за увеличение на заплатите в системата на градския транспорт, но до момента нямаме реакция, заяви още Шопов. На 8 декември внесохме декларация до Столичната община със съответните искания, оформени в над 20 точки. Заедно с КТ „Подкрепа“ входирахме до кмета на София писмо с настояване за свикване на съвета за социално сътрудничество по транспорт. Още очакваме отговор, каза също той.

Основното искане е за 30% увеличение на заплатите в градския транспорт, както и подобряване на условията на труд. Задържане на сегашния персонал и набиране на нови кадри са другите искания на ФТС. Знаем, че с тези ниски стартови заплати за София няма желаещи, които да започнат работа, коментира Шопов. В Столичния електротранспорт стартова заплата за сервизен работник е 1200 лв. Средната брутна заплата за столицата за м.г. надхвърля 2700 лв., заяви той.

Както в София, така и в страната, не само на шофьорите, но и на останалите работници в градския транспорт, е висок процентът на хората в предпенсионна възраст, по наши изчисления е около 40%. Когато техните работни места се освободят, на тяхно място няма да има нови хора, обясни още Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase