Снимка: БГНЕС
fallback

Мъжът, паднал при катерене от Боянския водопад, е в стабилно състояние, след акция на планинските спасители на 14 януари.

„Светкавично бързо е реагирано, за 40 минути екип с две моторни шейни идва на мястото на инцидента“, каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред bTV.

Според него е голям пропуск обаче, че нямаме хеликоптер за подобни ситуации.

„Множеството травми и настъпилата хипотермия, докато пострадалият чака на леда помощта, са опасни в подобни случаи. Спешен вертолет щеше да се справи за 15 минути в тази ситуация“, каза Нешев.

Той добави, че катерачът е опитен с перфектна екипировка и е знаел какво прави. Освен него в района е имало група от хора, дошли да се катерят по Боянския водопад.

Именно при подобни ниски температури е най-подходящо за подобни екстремни преживявания, добави Нешев.

Спасителната акция е минала при много сложни условия, тъй като около водопада е доста заледено и с много камъни. Все още не се знае каква е причината катерачът да падне.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Алекс

преди 3 месеца

И със шейните са направили предостатъчно за пишман катерача.

15

Анонимен

преди 3 месеца

За какъв хеликоптер бълнува този,след като линейки няма за мнозинството от хората! Много често дори и в София те не достигат! А в по-малките селища изобщо ги няма,населението е оставено на произвола на съдбата! Нямат линейки,нямат аптеки,нямат лекари! Това е огромения проблем,а не,че нямали хеликоптер за тези,които тръгнали адреналин да избиват! Като искат да задоволяват собствения си кеф,да си купят хеликоптер,останалите не са длъжни да плащат за прищевките им!

14

Чобан Бою

преди 3 месеца

Какви шейни,какви хеликоптери да плащам бе?Някакъв си льохман паднал от там където не му е работа..тръгнали да го спасяват!Аман от софийски панелни герои навиращи се навсякъде като шугави овце!Не си стои у панелката а тръгнал да се качи по леда!

fallback