Снимка: Bulgaria ON AIR

Не спира да расте броят на шофьорите, засечени да летят по столичните булеварди. Само за месец камерите на Софийска община са засекли над 8000 нарушители. Сред рекордьорите са шофьор, който "прелита" с 240 км/ч по околовръстното на София, друг - с 200 по бул. "България".

В Центъра за управление на трафика, където са таблата за скорост, засичат джигитите на пътя. Таблата в столицата са 32, като се местят постоянно, за да се види къде има най-голяма концентрация на нарушения.

"Информацията е чисто статистическа, не записва регистрационни номера. Тяхната цел е да се сдобием с местата, където има най-много нарушители. Там да се насочат усилията на "Пътна полиция" и да има по-голяма превенция", уточни Димитър Петров от "Управление и анализ на трафика" към Столичната община.
Президентът на автомобилната федерация у нас Калоян Станчев обясни, че младият шофьор трябва да има възпитание на пътя.

"Трябва да се мисли за превенция, която да има къде младите шофьори да се научат да карат, къде се дава газ, как се влиза и излиза от завой. Колкото повече санкции се налагат, толкова по-малко въпроси ще се задават. Трябва да има възпитание и да се знае, че автомобилът може да бъде оръжие", заяви Станчев.

Според него бързите и скъпи коли са само за лукс, а водачът трябва да спазва всички правила за движение.
"Един млад шофьор никой не го ограничава към момента да си купи каквото и да е кола. Гледат клипове в интернет, дрифтят, а там може да са моите деца, вашите и да стане инцидент. А те си мислят, че са безсмъртни", добави президентът на автомобилната федерация.

И все пак засега санкции няма, обясниха от Столичната община за тези нарушители.

"Към момента законодателството не дава права на никой друг освен на МВР да осъществява такъв контрол, с такъв тип средства. След промяна на законодателството най-вероятно всички ще могат да налагат санкции", заяви Димитър Петров.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase