Нашите подозрения за Столичния завод за третиране на отпадъци са абсолютно обосновани. Безхаберие, безразборно харчене на пари. Обобщили сме всичко в 130 страници доклад. Този доклад е предаден на прокуратурата, каза кметът на София Васил Терзиев относно проверка в Завода, направена в края на миналия месец.

Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук, посочи Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, последна, се пълни бързо, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на  качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента.

Основната работна заплата на работник в завода за боклук на София - СПТО, за месец юли е била 940 лева. За сметка на това заместник-директорът на завода е получил 12 хиляди лева заплата. И това е в месец, в който заводът реално не функционира, а всичко отива на депо, допълни и шефът на завода Николай Савов.

 "В срадата за RDF горивото от 136 машини, 86 са за основен ремонт. През последните три години са подписани над 470 договора, като са похарчени 113 млн. лв. от парите и би трябвало са за резервни части", каза Савов.

Той разкри още, че оборудването е доставяно на много високи цени, като поръчката е спечелена от една единствена фирма.

Установяваме, че има само две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, съобщи Николай Савов. По думите му оборудването в завода е доставено на много високи цени, с поръчки, чиито прогнозни стойности съвпадат с една единствена оферта. Голяма част от оборудването дори не е отразявано в системата, която контролира кога едно оборудване е влязло в завода и кога не е, съобщи Савов. Той даде пример с лентов транспортер, който на 3 май миналата година е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е работил, съобщи още Николай Савов.

Васил Терзиев каза, че едно от първите неща, които новото ръководство на общината е направило след встъпване в длъжност, е било да се занимае с проблемите на завода за отпадъци, тъй като са имали информация за нередности. Част от действията бяха да сменим директора и да назначим Николай Савов за временно изпълняващ, припомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, за да влезем в дълбочина, каза Терзиев. Като основни изводи от доклада той изведе покупка на оборудване на многократно завишени цени, съоръжения, които не са поддържани и са се счупили много преди да заработят, както и раздаване на щедри бонуси, без да има високи резултати от работата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase