Снимка: БГНЕС

"Както много софиянци и аз останах изненадан, че Симеоновският лифт вчера и днес не работи. И не е ясно кога ще заработи - вероятно до края на февруари няма. В Столичната община нямаме официална информация от собственика на лифта, за да създадем предварително необходимата организация на движението", написа във фейсбук профила си кметът на София Васил Терзиев.  

"Днес разпоредих на кмета на район "Витоша" незабавно да изпълни задълженията си по закон и да свика комисия, която да изясни обстоятелствата по спирането на лифта, и да уведоми Главния архитект на София за предприемане на последващи действия. Това е единственото, което ние можем да направим предвид факта, че Симеоновският лифт е частна собственост.

Това, което направихме за софиянци от вчера, когато и възникна проблемът, до днес е:

- Екипи на Общинската полиция и Аварийна помощ и превенция към общината поеха организацията на движението, за да може достъпът до планината да е нормален и да няма проблеми с движението на автобусите от градския транспорт.

- В момента екипите на Столичната община са на Златните мостове и на Алеко като паркирането се извършва само от едната страна на платното, а на обособените места - и от двете.

- Всички спирки и крайни колела са обезопасени. Така че деца и родители могат да са спокойни, че придвижването към Витоша и към основните писти е осигурено.

- Осигурени са двойно повече автобуси по ключовите трасета, за да може да компенсираме липсата на Симеоновския лифт и повече туристи да използват градския транспорт вместо автомобилите си.

- От днес през всички почивни дни до края на ски сезона или до възстановяването на работата на Симеоновския лифт ще има създадена същата организация, за да имаме сравнително нормален достъп до планината.

Такава ситуация за мен обаче е напълно недопустима и то само дни след откриването на ски сезона на Витоша. Веднага след празниците ще изискам информация от собственика на съоръженията, за да мога да съдействам за разрешаването на проблемите", пише още Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase