Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от "Синя София" призовават водещите политически формации в Столичния общински съвет (СОС) да спрат с нападките помежду си и да започнат конструктивен диалог. Това се посочва в тяхна позиция, разпространена от коалиция КОД.

На заседанието на СОС в понеделник отново не беше избран председател на съвета. Следващото заседание е насрочено за 11 януари догодина.

Това доведе до ситуация, в която СОС няма избран председател и зам.-председатели и не е структуриран председателският му съвет. Не са избрани Постоянни комисии на СОС, без чието становище е невъзможно докладите на общинските съветници и администрацията на Столична община да бъдат обсъждани и приемани от СОС, посочват от „Синя София".

От там отбелязват още, че от септември се трупат десетки доклади по важни градски проблеми без решение, зад тях стоят проблемите на хиляди хора и остава блокирана работата на много институции, както и на бизнеса. План-сметката за чистотата на Столична община няма да се приеме. Това ще доведе до понижаване качеството на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, метене, миене, почистване на сняг и т.н., смятат от "Синя София".

"Кметът е длъжен да представи за одобрение от СОС на структура на общинската администрация, което явно скоро няма да се случи и така ще се блокират евентуалните реформи в управлението. Скоро няма да бъде внесена и Програмата за управление на кмета, която той по закон е длъжен да представи пред СОС и която пряко е свързана с бюджета за следващата година", се посочва още в позицията.

Според съветниците от "Синя София" блокирането на СОС ще доведе до това, че вероятно ще се забави и обсъждането на "Бюджет 2024 г."

Те припомнят, че кметът Васил Терзиев е заявил, че Столична община ще загуби сериозна финансова безвъзмездна помощ, ако до края на 2023 г. не бъдат разплатени извършените дейности по редица европроекти. Разплащането може да стане само с решение на СОС, който без избран председател не може да вземе решение за тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase