Снимка: Facebook

Общ преглед

Започна подготовката за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Там има кран и полиция, стана ясно от пост в социалната мрежа Facebook на Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Още по темата
Според БНТ се очаква да започне демонтаж на някои от фигурите, но не е ясно кога това ще се случи.

Предвижда се фигурите да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

"Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. "Е това ли е сега най-важното?!” - ще кажете. “Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света", написа Мирчев.

"Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам. Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат “Защо е тук този паметник?”. Връщаме си свободата на небето над София“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase