Само 1500 от близо 10 000 деца в Столичната община ще получат компенсации, че не са били приети в градина или ясла. Плаща се само на тези семейства, записали децата си в лицензирани от МОН частни градини.

"Вече дори и в тях няма места, много трудно се влиза, почти е невъзможно за деца под година и половина да си намерят места и съответно те, отговаряйки на това търсене, покачват и таксите", коментира Пламена Николова от Националната мрежа за децата.

А този проблем няма как да бъде разрешен, защото министерството няма права да определя размера на таксите в частните учебни заведения.

Георги Чолев е сред тези, чиято дъщеря не е приета в ясла.

"Поради големия брой деца много от градините ги пускат на жребий, което е на късмет. Ако не си с повече точки, със стандартния брой точки е почти невъзможно да влезеш", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Георги получава компенсация в размер от 420 лева, с която покрива 40% от месечната такса в частната градина. Средствата обаче не се изплащат всеки месец.

"През декември получихме за септември, октомври и ноември наведнъж. Но декември не беше платен. В следващата  година получихме за декември, след това след 2 или 3 месеца получихме за януари, февруари, после за март. Но юни месец все още не е изплатен", заяви Георги Чолев.

Семейството е получило компенсации последно през май тази година и все още не е получило средства за последните три месеца. От Столична община отговорих, че са получили предоставена на Министерството на здравеопазването обобщена информация за средствата, които да бъдат изплатени на родителите за компенсации за месеците юли, август, септември, октомври и ноември 2023 г. Очаква се постановление на Министерския съвет за изплащане на средствата за посочените месеци.

Вижте целия репортаж във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase