Общ преглед

Кметът на София Васил Терзиев и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха началото на строителните дейности по разширение на столичното метро с шест километра през кварталите „Слатина” и "Гео Милев" до бул. “Цариградско шосе“.

Новият участък е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е разширение на Линия 3 през ж.к. „Слатина” и достига до бул. „Цариградско шосе” при Окръжна болница. Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, срещу Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“.

На събитието присъстваха още ръководителят на представителството на Европейската комисия за България Бойко Благоев, областният управител на София-град Вяра Тодева, кметът на район “Слатина” в София Георги Илиев, ръководителите на Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 и ръководителят на „Метрополитен” Стоян Братоев.

"Това е важен и чакан проект, който има отношение към това как ще се придвижват по-удобно и ефективно 75 хиляди софиянци”, каза кметът на София по време на откриването на разширението. Васил Терзиев допълни, че по този начин ще накарат още повече няколко хиляди софиянци да слязат от колите и да изберат метрото като транспорт. Той посочи, че развитието на градския транспорт е основна тема на общината и ще продължават да инвестират в развитието на метрото.

Кметът на София благодари на предишната администрация и всички, които са участвали в развитието и подготовката на този проект, за да може днес той да стартира. “Ангажираме се да продължим тази добра традиция”, заяви Терзиев и допълни, че до 2027 година, когато този проект бъде завършен, ще продължават да развиват транспорта на града.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посочи, че е време е да накарат софиянци да се качат от колите на метрото. Гвоздейков сподели, че тази сутрин му е отнело повече от час за да се придвижи с колата от кв. "Люлин" до кв. "Дружба", а решението за този трафик никак не е закъсняло. По думите му трафикът ще бъди облекчен със строителството на метрото, което ще осигури една по-добра свързаност и по-добро икономическо развитие на столицата. Трябва да свикваме да минаваме към екологичния транспорт, каквато е философията на метрото, посочи министърът.

Ръководителят на „Метрополитен” Стоян Братоев посочи, че всеки следващ етап от изглаждането на метрото е важен за столичани, но този е особено важен, защото със сравнително малка дължина от шест километра, ще обслужи повече пътници на километър, отколкото останалите части от метрото. В този участък прогнозата е, че към "София тех парк" има 40 хил. работни места, на бул. "Цариградско шосе" са над 20 хил. работни места, а към тези цифри влизат и живущите в кварталите "Слатина" и "Гео Милев". Над 9 хил. тона вредни вещества по-малко ще се изхвърлят всеки ден във въздуха на София, а ползващите метрото ще спестят 210 000 човекочаса, каза още Братоев.

Строителната площадка за разширението към "Слатина" бе открита на 24 октомври, но днес започва същинската работа. Финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар