Снимка: Национален военноисторически музей

Столичната община обяви архитектурен конкурс за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война (1912-1913 г.), Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война (1914-1918 .), съобщиха от Общината.

Мемориалът на загиналите воини от „Желязната дивизия“ е открит през 1934 г. от цар Борис III, за да се почетат безпримерната храброст и победните боеве в защита на Отечеството.

Мемориалът е пазил имената на около 3000 войници, подофицери и офицери, загинали във войните.  

През 1980 г. той е съборен при строителството на НДК и на негово място е издигнат паметникът „1300 г. България“, който беше премахнат през 2017 година.

Идейният проект за възстановяване на мемориала трябва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия, става известно от съобщението.

Идейният проект трябва да включва условия за отдаване на почит и възпоменание, включително за полагане на венци, чрез възстановяване на мемориала на загиналите войници, който да представлява недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на падналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, както и цялостно повишаване на естетическите и функционалните качества на обитаемата среда чрез пълноценно и безконфликтно свързване на предложеното решение с околното пространство и паралелното му развитие.

Крайният срок за подаване на проекти в конкурса е 29 януари 2024 година.

Техническото задание, изготвено от екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, беше представено през април по време на среща, организирана от Столична общината – Направление „Архитектура и градоустройство”.

В края на октомври се навършиха 89 години от откриването на мемориала. На 28 октомври 1934 г. в София цар Борис III открива войнишкия мемориал по повод 50-ата годишнина от формирането на полковете и като знак за признание към героизма им, наречени Софийската "желязна" дивизия, показва информация на отдел „Справочна" на БТА. Тогава над София летят три самолета и хвърлят цветя над събралото се множество, което наблюдава откриването на Мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase