Снимка БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е забранила провеждането на шествие, организирано от Комитет за защита на Йерусалим за днес - от 16 до 18.30 ч. Това са съобщили от общината пред "Сега". Сборният пункт на шествието беше обявен прад НДК, а маршрутът му - по бул. "Витоша", бул. "Княз Ал. Дондуков" и до сградата на президентството. Проявата е забранена въз основа на становища на ДАНС и СДВР.

По-рано прокуратурата обяви, че органите на местната власт съвместно с МВР "следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления".

"Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, прокуратурата заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите", се казва в съобщението.

И се напомня, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропаганда за война.

По света

Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици въведоха или се канят да въведат ограничения върху пропалестинските демонстрации. Това става в навечерието на очакваните днес протести, наречени "Ден за всеобща мобилизация", за които призова бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал.

Митинг за солидарност с Палестина, насрочен в Берлин, не беше разрешен поради опасения за обществената безопасност. Берлинската полиция разположи 150 служители за да осуети демонстрация пред гимназията в централната зона на "Нойкьолн".

Франция забранява всички пропалестински демонстрации с мотива, че подобни протести застрашават обществения ред. Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманeн заяви на регионалните префекти, че демонстрациите "могат да доведат до нарушаване на обществения ред", като добави, че организаторите трябва да бъдат арестувани, както и всички нарушители на реда. В разрез със заповедта му неколкостотин души се събраха на площад "Република" в Париж, крещейки пропалестински и антиизраелски лозунги, съобщи АФП.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Суела Брейвърман предположи, че развяването на палестинското знаме или скандирането на лозунги за свобода, специфични за Палестина, може да не е законно, когато се прави с намерението да се "прославят терористичните актове". Брейвърман подчерта важността на разглеждането на контекста, в който символите се използват по време на антиизраелски демонстрации.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че може да се наложи кметовете да се намесят в демонстрациите в подкрепа на "Хамас", изразявайки опасения от антисемитски изрази и изявления в подкрепа на "Хамас" по време на протестите в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase