Снимка: архив, БГНЕС

Празнична програма и редица събития очакват столичани и гостите на града днес, 17 септември – Денят на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 10:00 часа ще започне тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени отличията на почетните граждани Станислав Памукчиев, Георги Константинов, Георги Господинов и Нанси Шилър. Почетен знак ще получат още читалището „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

От 11:30 ч. ще бъде извършен водосвет и тържествено вдигане на знамето на София пред храма „Света София“. В церемонията ще участва председателят на парламента Росен Желязков, който ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

В 14:00 часа ще се състои връчването на наградите на София за култура, в Софийската градска художествена галерия.

Празничен концерт на сцената на „София съмър фест“ ще започне в 18:00 часа. В него ще участват изпълнителите Любо Киров, Inner glow и „Юпитер 7“. Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев.

За празника постоянната експозиция и временните изложби в Регионалния исторически музей – София са с вход свободен. От екипа на музея уведомяват, че филиалите му ще работят с удължено работно време и безплатно. Те са Археологическото ниво на базиликата „Света София“, Триъгълната кула на Сердика и Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ – експозиция „Антична Сердика“.

Днес официално започва и ученическият конкурс-обучение „Работилница за творческо писане – Разкажи за София“. Проектът се организира от Фондация „Добрият пример“ с финансовата подкрепа на Столичната община.
(БТА, Иван Лазаров)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase