Снимка: БГНЕС

За съжаление, опитът, особено от последните дни, но не само, ни показва, че превенцията е изключително важна по отношение на промените в климата и различните бедствия, които се появяват. Но точно толкова важна е и реакцията при кризи, бедствия, катастрофи.

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на БГНЕС относно работата на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и колко важна всъщност е превенцията.

„Искам да изкажа отново своята съпричастност към колегите ни в община Царево и околните общини във връзка с ужасяващите наводнения, които преживяха хората там, и нуждата от бърза реакция. Видяхме една добра координация между местната власт и службите, пожарната, полицията. Видяхме и участието на доброволци. Тепърва ще има нужда от такова участие“, подчерта столичният кмет.

Фандъкова отбеляза, че това означава, че трябва да имаме готовност. „Трябва да има звена, трябва да има доброволци, трябва да има обучение. Такава беше моята идея още преди повече от 10 г., когато започнахме, заедно с г-н Димитров, директорът на дирекцията, да създаваме постепенно първо звено, а след това и дирекция за превенция и реакция при кризи“, каза тя.

Столичният кмет добави, че заедно с оборудването, се разчита и на обучението и партньорствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase