Снимка: Bulgaria ON AIR

Засилено полицейско присъствие поиска кметът на столицата Йорданка Фандъкова на Паметника на Съветската армия във връзка с протестите на политически партии срещу демонтажа на монумента. Снощи също се стигна до напрежение около паметника след мача на "Левски" срещу "Айнтрахт".

"Самият паметник изразява представата за един политически режим, под някаква форма за тогавашното време е изпълнявал своите функции. В сегашната ситуация той е символ на предишния режим и външнополитическата ориентация на страната. Изчистването на тези паметници е опит този режим да бъде премахнат, но управлението на този режим има своите влияния върху политическите системи. Не се чуват аргументите защо да остане или да бъде премахнат", коментира политологът Атанас Радев в студиото на "България сутрин".

Гостът припомни, че в Столичния общински съвет е взето решение за премахване на паметника, но отбеляза, че то зависи от областната управа.

Още по темата
Според него, паметникът се използва, за да се покаже политическата ориентация на кандидата за кмет Васил Терзиев, а това мобилизира градската десница.

"От друга страна, все още не е ясен кандидатът на ГЕРБ. Ще се стигне до балотаж и ще е ключово решението на червения електорат към кого ще наклони везните, може да предреши битката за София. От "Възраждане" знаят, че с БСП спорят в едно и също поле и са пряко заинтересовани именно те да пазят паметника и да реализират политически дивидент. Разбира се, също и "Левицата". Разделението е факт по абсолютно всички параграфи. Не говорим за политика, която разрешава проблемите на хората. Би следвало да се върнем на полето на политиката", обясни Атанас Радев.

Политологът Ивайло Илиев е на мнение, че излишно се ескалира темата за паметника.

"Паметникът няма място там, но защо е нужно непрекъснато да спорим и да се разделяме за нашето вчера? Като млади хора сме длъжни да върнем този дебат към нашето днес и утре, вместо да търсим непрестанни начини как да се трупа омраза за разказа за вчера. Относно МОЧА и мача - разми се разликата и се създаде усещане как има поръчковост фенове да правят зулуми по нечие нареждане", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Илиев никоя власт не се поддава на изкушението да дразни футболните агитки, а наскоро сме видели автоготол от лидер на политическа партия, който си позволи да нарече феновете "еничари".

"Тази партия претендира да пренапише разказа за миналото и бъдещето. Не е редно такъв тип политическа употреба на футболните агитки", изтъкна политологът. Той не очаква паметникът да бъде премахнат преди местните избори на 29 октомври, тъй като на евентуалния балотаж ще се търси периферен вот.

"Общественото разделение е подклаждано от политическото разделение. Теми като тези за 3 март и Паметника на Съветската армия са толкова излишни, за да нагнетяват общественото разделение, че няма накъде. Не се търси политическото разрешаване на тези крайности", обърна внимание Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase