Снимка БГНЕС
fallback

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да попречи на преместването му, но може да провокира незаконосъобразни и неприятни обществени прояви, коментира за БТА общинският съветник от ГЕРБ – СДС Антон Койчев.

Според него се създава предпоставка за вандалски действия и възможност за саморазправа между гражданите.

Вчера вечерта възникна напрежение около Паметника на Съветската армия. От МВР заявиха, че четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

Без да има разрешение от Столичната община, палатковият лагер не е законен, каза Антон Койчев. Призовавам към спазване на законността от всички институции, както и от гражданите, добави той. Според него и тези, които са съгласни, и тези, които не подкрепят решението за преместването на паметника, трябва да се държат законосъобразно, а институциите да осигурят това.

„Подобен тип действия в центъра на София, в едната или в другата посока, не спомагат за решаването на проблема, а ние вече сме тръгнали по този път – с решението на Общинския съвет, с позицията на основните политически сили и с действията на правителството, макар и не много бързи“, каза Антон Койчев.

„Нямаше нужда да се стига до това, както и да се разпъват палаткови лагери, за да могат чисто предизборно някои политически сили да направят своята предизборна кампания“, коментира общинският съветник.

Не трябва да се позволяват сблъсъци между граждани заради Паметника на Съветската армия, каза за БТА и общинският съветник Марта Георгиева от групата на „Демократична България – обединение“. Относно разделението в обществото по темата за съдбата на паметника, Георгиева каза, че не бива да се създава напрежение, а който цени този монумент, може да изрази това и на друго място, не в центъра на София. По думите ѝ преместването трябва да се случи изцяло по законов път, така че да няма обжалване или някой инцидент при дейностите.

Oще по темата

Областният управител на София Вяра Тодева посочи, че с оглед на предстоящите местни избори няма как да се избяга от политизирането на въпроса. Тя припомни, че 70 години не е проверявано състоянието на фигурите на паметника и в изготвения План за безопасност се включва изграждането на ограда и поставяне на скеле.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изказа мнение днес, че някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори.

С решение на Министерския съвет от 2 август беше променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на паметника. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 8 месеца

Сега свободни ли сте? Сега сте по-роби отвсякога. И като унищожим всички паметници, които свидетелстват за историята ни, ще бъдем не само роби, но и безпаметни роби.

33

Анонимен

преди 8 месеца

Де*Билската партия ДБ може ли да се похвали, че нещо е построила в тази държава. За мошениците под командването на банкянската тиква, за 12 години всичко е казано. Нещастна държава, предназначена е да изчезне.

32

Избирател

преди 8 месеца

Този А.К. в скоро време ще трябва да "гризне" дървото,за да може в бъдеще да държи "езика си" зад зъбите !

fallback