Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В София вече се ремонтират 130 детски площадки, първите готови са в квартал „Света Троица“, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС). Приоритетно се работи за обновяване на най-старите съоръжения, другият критерий е фокусът върху кварталите, които са населени предимно с млади семейства с малки деца, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

„Столичната община осигурява финансирането на тези 130 площадки равномерно на всички райони, за което благодаря на Йорданка Фандъкова. В общинския съвет решихме районните кметове да определят кои пространства да бъдат обновени, затова ще очаквам от тях бързо, качествено и в кратки срокове да изпълнят проектите – разполагат вече с осигурено финансиране“, каза той.

Георги Георгиев благодари за координацията на целия проект на заместник-кмета по екология Десислава Билева и отбеляза, че е одобрен списъкът със заявените детски площадки и районните кметове вече работят по обновяването им. В район „Илинден“ кметът Иван Божилов вече завърши реконструкцията на две големи площадки „Света Троица“ – до бл. 357 и до блок 319 в квартала, посочи още председателят на СОС.

В началото на годината СОС прие на свое засадание предложението на председателя Георги Георгиев и заместник-кмета по екология Десислава Билева за отпускане на 3 000 000 лева за ремонт и поддръжка на площадки във всички райони на столицата. Според решението от 100 000 лева до 135 000 лева се разпределят пряко на районните кметове за възстановяване и поддържане на детските площадки в междублокови пространства, като средствата се отпускат както за изграждане, така и за обновяване на съществуващи площадки – в зависимост от състоянието им в съответния квартал. Избрани са площадки за обновяване по програмата съобразно критерии като техническо състояние и безопасност, като ще се работи в районите „Люлин“, „Красна поляна“, „Триадица“, „Красно село“, „Оборище“, „Възраждане“. Няма да остане квартал, в който да няма нова детска площадка, подчерта тогава председателят на СОС Георги Георгиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase