Снимка: "Софийска вода"

Среща-дискусия "Софийска вода" АД и строителният бранш в търсене на диалог, решения и действия за устойчиво развитие на столицата" се проведе по инициатива на водния оператор. Фокус на разговора стана амбицията на дружеството да надгради дигиталните си услуги с цел по-бързо и ефективно предоставяне на необходимата за строителните фирми информация в процеса на инвестиционното проектиране. Във връзка с това беше представен проект за дигитализиране на техническите услуги на компанията.

За първи път водният оператор ще въведе и нова услуга за консултиране относно ВиК инфраструктура преди придобиване на имот. Услугата се очаква да стартира до края на годината.

Срещата беше открита от изпълнителния директор на „Софийска вода“ АД Васил Тренев. В  дискусията се включиха и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов, както и представители на Камарата на строителите в България и Националната асоциацията на строителните предприемачи.

По време на дискусията Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“ АД, част от Веолия, обобщи: “Начинът да отговаряме на ритъма на строителство в София и осигуряването на непрекъсваеми качествени водни услуги минава чрез именно такъв открит и конструктивен диалог. Именно така може да се открои важното и определящото, от което се ръководим в дейността си в синхрон със Столична община и в съответствие с действащата нормативна база. Искаме и да акцентираме на това как модернизираме услугите си, така че да пестят време и усилия на строителния бранш. Мисля, че полезният разговор се получи и взаимно разбиране между нас също. А знаем, че всичко зависи от нас.“

Подробности за взаимодействието между ВиК оператора и строителния бранш в процеса на инвестиционното проектиране  бяха представени от заместник-изпълнителния директор на дружеството Станислав Станев.
 Бяха обсъдени и възможностите за оптимизация на сроковете и административните процедури в комуникацията между страните в строителния процес.

От своя страна зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов увери, че в най-кратки срокове ще бъде сформирана работна група с участието на всички заинтересовани страни, която ще предложи конкретни текстове за законодателни промени за оптимизация на процедурите по отчуждаване на терени, предвидени за изграждане на публична нфраструктура, за което са необходими законодателни промени. Ще се търси и облекчаване на административните процедури при издаване на строително разрешително, както и скъсяване на сроковете при изпълнението на всички стъпки по изграждането и въвеждането в експлоатация на един имот.

„Въпреки че Народното събрание трябва да приеме промени в нормативната уредба, мисля че Столичната община, Камарата на строителите и Асоциацията на инвеститорите в строителството и фирмите, които работят на територията на столицата, трябва да сме активни, защото проблемът е основно на територията на нашата община. Взехме решение буквално до 1-2 седмици да бъде сформирана тази работна група. Всеки, който има отношение и виждания, може да направи предложения относно текста, който да бъде изготвен“, обобщи Джоргов.

Главният архитект на София Здравко Здравков допълни: „Нашата крайна цел е подобряване на работата и живота в града. Последните няколко години сме свидетели на доста сериозна динамика в инвестиционния процес. Надявам се да сме Ви полезни и да си партнираме. Ние сме двете страни на една монета“.

Представителите на строителния бранш отправиха редица предложения, свързани с оптимизиране на процесите по инвестиционното проектиране на имоти в тази връзка, които предстои да бъдат обсъдени.

С новите услуги и ангажимента за иновации, "Софийска вода" АД, част от "Веолия", утвърждава позицията си като водеща компания в сектора, гарантирайки удобството и удовлетвореността на своите клиенти, както и активната си подкрепа за устойчивото развитие на София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase