Снимка: БГНЕС

За последния месец са изпратени над 100 клипа с нарушители на движението, които са получили призовки да се явят в полицейските управления. Това заяви Николай Крушарски, началник пътна полиция в СДВР, предаде БГНЕС.

Камерите за видеонаблюдение са ситуирани в централна градска част на столицата в 14 зони и се наблюдават от служители на видеонаблюдение. В момента тече процедура по модернизация на системата.

Още по темата

"Наблюдава се много голямо преминаване на червен светофар. С цел санкциониране на водачите се заснемат видеоматериали на нарушенията им", обясни Иван Младенов, началник сектор “Видеонаблюдение”.

След като бъдат предоставени материалите с неправилно преминаване на червен сигнал, от страна на Пътна полиция ще бъдат предприети незабавни действия за санкциониране на всички нарушители.

"Това е едно от опасните нарушения и ще бъдем безкомпромисни. Предвидената санкция е 50 лева и от март тази година има и отнемане на 10 точки", каза Крушарски.

Разширяването на видеонаблюдението ще даде възможност за по-голям контрол на този тип опасни пътни нарушения, които могат да доведат до катастрофи с други МПС или да застрашат живота на пешеходците.

"Подготвя се и проект за инсталирането на камери в 36 зони по Околовръстния път на София", каза още Крушарски. Той очаква до края на годината да започне самото изграждане.

"Новата система ще може да следи за разположението на МПС върху пътното платно, дали не се преминава от една лента в друга неправилно, дали не се прави неправилна маневра при ляв или десен завой на червено", каза още Крушарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase