Снимка Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Ще бъдат преразгледани двайсет и пет дела по случаи на загинали в катастрофи деца. Това казаха пред журналисти техните родители след среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщи БТА.

"Настояваме да се криминализира отказът от тестване за алкохол и наркотици. Когато има убийство в резултат на шофиране с превишена скорост, да не се квалифицира като убийство по непредпазливост", искат още близките на децата.

Предстои следваща среща, на която би трябвало да присъстват представители на парламентарни групи, на прокуратурата, на КАТ и други институции, от които зависят законови промени, каза Петя Иванова, майка на загинало дете. По думите ѝ делата ще бъдат разгледани много внимателно, тъй като има "потресаващи" случаи.

Делата да се гледат по бърза процедура, защото някои продължават с години, настоя още Иванова.

Родителите призоваха институциите отговорно да си вършат работата, да работят заедно, за да се опазят децата.

Радка Петкова, майка на загинал в катастрофа, каза, че друго тяхно искане е при настъпило пътнотранспортно произшествие, до 10 мин. след пристигането на длъжностно лице на мястото на инцидента да бъдат уведомявани близките на пострадалите.

Да се въведат разумни и максимални срокове за издаване на първа, тройна и петорна експертиза, защото към момента, по думите ѝ, няма срок. Да се разширят правомощията на адвокатите, които да им позволят достъп до експертизите, допълни Петкова. Тя разказа, че дни след катастрофата със сина й, колата не е била покрита, била е отваряна, имало е разпилени вещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар