Снимка: БГНЕС
fallback

След снощния порой подлезът на булевардите “България” и “Гоце Делчев” е в окаяно състояние.

Това съобщи в личния си профил кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов.

"Този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора на водата, която е избила през плочките и е причинила наводнение.

По темата досега сме работили с умерен успех в няколко направления:

1. Поискахме да направим основен ремонт на каналите- беше ни отказан достъп до техническите книжа, защото съоръжението е под правителственото трасе и се води с особен статут. Оттогава просто само го поддържаме и отпушваме;

2. Затворихме две заведения, които задръстваха тръбите с отпадна вода от готвене. Някои обаче продължиха да работят, но явно и те ще трябва да преустановят работа. Как и защо ОДБХ- София им е издало разрешение за работа не можа да ми отговори и директора на институцията. Но затова пък ме помоли да му препращам сигналите за подлеза на личния мейл…

3. Редовното почистване на отводнителните шахти явно не дава резултат- даже може би е способствало дебита вода да се концентрира в запушените тръби.

Какво предстои:

Събираме мраморните плочи, за да ги възстановим впоследствие. Утре започваме аварийните дейности по анализ с камера на тръбите и възлагане на ремонт. Що се касае до бъдещата му поддръжка- очевидно подлезът не е място за топли точки, баници, мекици, бюреци и капама. Ако се докаже със сигурност, че търговските обекти са допринесли за този резил, то същите ще трябва да преосмислят дейността си, а аз ще издам заповед за преустановяване работата на хранителните обекти с кухни", съобщи още кметът.

Във връзка с интензивните валежите тази нощ аварийните екипи на Столичната община са реагирали на 5 сигнала за завирявания, наводнени дворове и мазета. Те са били на територията на районите "Нови Искър" и "Красно село", съобщиха от пресцентъра на СО.

Аварийните екипи извършват обходи на терен с цел превенция. Следи се състоянието на реките и язовирите на територията на Столична община. Реките текът в коритата си, няма опасност от разливи. Контролирано се изпускат общински язовири.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

жалко

преди 10 месеца

На хората им заминаха къщите, па шопите реват за некъв подлез.

33

Анонимен

преди 10 месеца

Апропо, какви бяха цените на коочинките на Гоце делчев и България?

32

Готин

преди 10 месеца

"Този път проблемът идва от подземната инфраструктура, която не е удържала напора.."Така е и така ще бъде защото: По улиците и булевардите на София, плътно до бордюрите има едни чугунени решетки ( любими на ромите с каруците) и под тях се крият едни съоръжения за отводняване, наречени улични оттоци. Та тези съоръжения имат за цел и да задържат утайките и пясъците. Те трябва да се почистват два пъти в годината от ВиК. Това не се прави от 30 години и за това са задръстени с *** каналите.

fallback