Снимка БГНЕС

Стикерите за синя и зелена зона в София вече стават изцяло онлайн.

Отпада чакането за издаване на 35 000 граждани и разходването на 180 000 листа хартия всяка година.

Това обяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на пресконференция в Столичната община, в която участваха и шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев, Румяна Милова, член на борда на дружеството, Иван Антов, председател на борда на ЦГМ, както и Мартин Орешарски от B-Trust Mobile, дружеството, с което се извършва електронната идентификация на услугите.

Средно около 30-35 хиляди граждани прекарват по два часа от живота си, за да заявяват в офисите на ЦГМ своите стикери в синя и зелена зона. Даваме възможност заявяването, плащането и получаването на стикерите да става изцяло електронно, обясни Георгиев. Той поясни,че документите, които се изискват за издаването на годишните стикери, остават непроменени - нотариален акт, голям талон на автомобила, лизинг или заповед от работодател, който дава право на ползване автомобила, лична карта. Средно това са пет-шест листа хартия, които досега трябваше да се отпечатат и предоставят в офис на ЦГМ, допълни шефът на СОС.

Удостоверяването на самоличността става чрез сканиране на личната карта, заснемане с камера на телефона за удостоверяване самоличността на лицето, т.нар. лицево разпознаване и "качване" на всички документи към заявлението.

Електронното издаване става през сайта на ЦГМ или през мобилното приложение B-Trust Mobile за електронно подписване и идентификация на Borica.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase