Снимка: Bulgaria ON AIR

В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в централната градска част, че възникват колизии с водачи на тротинетки. Има оплаквания от възрастни хора, от родители на деца и се налага общината да въведе регламент.  

Така председателят на транспортната комисия в Столична община Карлос Контрера мотивира въвеждането на нови правила за управление на тротинетки в София в студиото на "България сутрин".

По думите му от 2020 година в Закона за движение по пътищата има въведени правила за тротинетките. Регистрираните за повече от година нарушения с тротинетки са над 1600, което означава, че реалният им брой е още по-голям, смята той.  

"Проблемът на този тип превозно средство, първо е, че е доста нестабилно, и при развиване на 30 и повече километра, става опасно за водача и за околните. Когато това се случва в пространство, наситено с пешеходци, това е особено опасно", коментира Контрера.

Той обясни, че новите правила не са за ограничаване на тротинетките в София, а за регламентиране на правила за използването им.  

"Нашето желание е, като представители в Столична община, да има зони, където да бъдат придвижвани с до 5 км в час, буквално да бъдат бутани", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Карлос Контрера допълни, че управлението на тротинетка е опасно не само за околните, но и за тези, които ги управляват.  

Още по темата
"Защото неговата конструкция не ви предпазва при падане или при сблъсък с друго превозно средство. Има и случаи с управление на тротинетки по пътища с висока скорост. Масово не се спазват изискванията да се слагат каски", обясни още общинският съветник.

Друг проблем с електрическите тротинетки в София е оставянето им навсякъде из града.  

"Те се разхвърлят безразборно из града. Особено на площада около "Патриарх Евтимий", когато с наредят тротинетките от всички оператори, не може да се премине", каза Контрера и допълни, че със заповед на кмета на София ще се определят точки, където тези средства ще могат да се паркират, така че да не пречат.  

"Има подобни решения и в Копенхаген, и в Париж и т.н., като в някои европейски градове правилата са много по-рестриктивни. Смятаме, че е назрял моментът да вкараме нормативна рамка, за да тушираме конфликта между пешеходците и водачите на тротинетки", обясни председателят на транспортната комисия в Столична община.  

Един месец е срокът за обществено обсъждане в Наредбата за организация на движенето в Столична община. След гласуването - наредбата може да влезе в сила в средата или края на месец юли, прогнозира Контрера.

Той обясни, че скоростта на тротинетките, които се наемат, може да бъде ограничавана софтуерно. Също така, чрез GPS-системата на возилата може да се контролират зоните, в които те се използват.  

Контролът за скоростта на движение на тротинетките се извършва от "Пътна полиция", обясни Контрера. Глобата за каране с превишена скорост е 50 лв. 

Коментари Напиши коментар

17

И.Б.

преди 3 месеца

До 1Г-н Карлос Контрера говори чист български. Какво значение има тук името?Нали си върши работата добре. Не *** никого. Или предпочитате да Ви *** българин, както сте свикнали?

16

Анонимен

преди 3 месеца

Това нещо се засилва с 60 км.ч.! Вън тротинетките от пешеходните зони ,има деца ,бебета,за бога!

15

Драго

преди 3 месеца

Може да се опитат (но няма да им се получи) да наложат терор (така де - контрол) на тротинетките под наем. На частните - ще ме хванат за дедовия. Там нямат никъв шанс! Аз примерно преди месец си купих такава, дето дига 80 км/ч. И не мисля да им се съобразявам с глупостите - за града 50 км/ч ми е перфектната скорост (тя е и с по-големи гуми, тъй че сичко е точно). Аз си карам с каска и облекло, подобно на мотористите (да съм сигурен, че при падане няма си оставя кожата на пътната настилка).