Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет представи нови правила за движението на тротинетките в града. Целта не е да се обяви война на тротинетките в града, а да се ограничат инцидентите, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

В София има над 2000 електрическите тротинетки, които се отдават под наем. Те са екологичен, бърз транспорт, който намалява трафика и създава удобство и категорично не краде пътниците на градския транспорт.

"Има няколко насоки, по които работихме. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране и зачестилите инциденти", заяви Георгиев и добави, че по данни на КАТ има над 1600 санкционирани нарушители.

Председателят на СОС съобщи, че ограничението от 25 км/ч ще важи за всички тротинетки под наем и за личните такива. "Личните нямат никаква регистрация. Ние не знаем колко е техният брой официално", добави той, цитиран от БГНЕС.

Георгиев съобщи още, че е абсолютно забранено движението с тротинетки в парка. Разрешено е само да се бутат в парка, като скоростта следва да бъде не по-висока от 5 км/ч.

"Задължаваме фирмите да прилагат ограничението", обяви председателят на СОС.

Следващата забрана е за паркиране на широки градски пространства, което включва входове на сгради, детски площадки и др. "Определяме в рамките на един месец зони, в които те могат да се оставят", обясни той и добави, че това може да бъде например на пилоните на НДК, но не и на фонтаните.

По закон и сега паркирането на тротинетки на тротоарите е забранено е затова правило ще се разчита на самосъзнанието на гражданите. Санкциите за нарушенията са в размер на 50 лв. и важат за всички граждани, вклю и за онези, които притежават лични тротинетки.

Фирмите, които предоставят тротинетки, са длъжни, ако те са разхвърляни безразборно, да ги приберат в рамките на 4 часа. От 500 до 1000 лв. е размерът на глобите за фирмите, ако се установи, че не са въвели ограничението, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана неправилно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в рамките на тези 4 часа глобата за фирмите е от 300 до 500 лв.

Промените следва да влязат в сила до месец, като преди това следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи в началото на юли.

Коментари Напиши коментар

97

Иван

преди 3 месеца

Само с каска и жълта жилетка - ти си участник в движението. И щом задвижването е с мотор, то това е МОТОРНО превозно средство...

96

Анонимен

преди 3 месеца

99 напротив, тротинетки не трябва да се продават и да карат лица под 18 и без изкаран курс за правилата на движение. Не знаеш маркировка, пътни знаци, кой участник в движението, кой не, обаче си тръгнал на състезание че и по тротоара.

95

Абаджиев

преди 3 месеца

Проблема не е в тротинетките, проблема си е пак в нас хората и получовеците. Култура няма, разглезени и *** лапета и вече пораснали такива. Правила трябва да има, неизбежно е. Средна скорост на пешеходец 5 км.ч средна скорост на тротинедкаджия 40 км.ч как да е безопасно, когато се движат на едно и също място.