Снимка БГНЕС

Поредното пренареждане на жълтите павета в центъра на София ще започне след средата на май. Това се разбира от позиция на Столичната община, изпратена до БНТ. В нея се посочва, че е необходима дългосрочна прогноза за хубаво време, за да започне пренареждането.

Още в началото на годината се разбра, че жълтите павета в централната част на София, които от 2016 г. са обявени за архитектурно-строителна културна ценност, ще бъдат пренаредени по нова технология, изготвена от Министерството на културата, като целта е опазване на културното наследство.

Паветата се разкривиха след пренареждането им още в началото на септември 2022 г.. Фирмата изпълнител беше глобена със 100 000 лева,  след като се видя, че работник троши с чук няколко павета. Така по-малко от година след края на ремонта ще се наложи той да бъде повторен.

Всичко това доведе и до реакция от Европейската прокуратура, която преди близо месец обяви, че разследва евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града, включително пренареждането на жълтите павета.

От общината отчитат, че най-разместени са паветата в активната лента пред Народното събрание. За да започне нов ремонт, ще се наложи да бъде затворен участъкът за движение, което ще затрудни много трафика в центъра на София.

Освен хубавото време друг ключов фактор за започване на пренареждането на паветата е и завършването на ремонта на ул. "Оборище", отбелязват от Столичната община. Улицата ще се използва като обходен маршрут при затварянето на бул. "Цар Освободител".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase