Незаконно сметище се е образувало на стената на язовир "Панчарево". Тоновете боклук стоят от години, а купчините с отпадъци продължават да се трупат. За проблема сигнализираха от "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне".

Гуми, строителни отпадъци, дрехи и дори спринцовки покриват тревните площи край "Панчарево". Отпадъците идват не само от фирми, които се занимават професионално с извозването на боклук, но и от домакинствата. Купчините вече стигат и до река Искър, а проблемът е от поне от 5 години.

"Пускали сме сигнали, лично инспекторите на Столичната община са били тук, но виждате нищо не се променя. Нашите притеснения са, че всъщност никой не знае какво има в тези боклуци, особено онези които са зарити, може да има батерии, опасни отпадъци, които предполагам влияят и на реката", коментира Галина Бел от "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне".

От районната администрация на Панчарево все още не са получили финансиране, за да се справят със струпалия се боклук. От Столичната община пък посочиха, че Район "Панчарево" разполага със собствен бюджет за сметопочистване и на този етап не е установено дали ще са необходими допълнителни средства. Освен това, част от площта, която е замърсена, била частна собственост.

Според "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне" само премахването на отпадъците няма да реши проблема. Аргументират се с това, че механизмът за санкциониране не работи.

От районната администрация на Панчарево посочиха в позиция за Bulgaria ON AIR, че са необходими промени в законодателството.

"Сметището под стената на язовир "Панчарево" и много други на територията на СО - район "Панчарево" съществуват от десетилетия. Проблемът е, че много трудно се удостоверява нарушението, трудно се налагат санкции и още по-трудно се плащат наложените глоби. Липсват достатъчно оборудвани мобилни екипи с инспектори, които да контролират и да санкционират. Ако държавата иска да реши този проблем, няма начин да не успее. Разочарованието от липсата на мерки за справянето с отпадъците подтиква местните сами да опитат да се справят с проблема", гласи позицията им.

Докато боклукът се трупа, местните все пак имат една надежда - районът около язовир "Панчарево" и река Искър да се превърне от сметище в място за разходка и отдих, на което да се любуват на красотата и чистотата на природата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase