Снимка: БГНЕС

Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане зад колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, съобщи "Сега", позовавайки се ни информация от деловодните регистри.

Цветкова е била снимана от полицаи разголена. Тя е претендирала за обезщетение от 20 000 лв., но Административен съд-София град (АССГ) е преценили, че е справедливо да получи 2 900 лв. Момичето не обжалвало размера на присъденото обезщетение, но съдебното решение е било атакувано от СДВР и така процесът е стигнал до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Прокурорът Нели Христозова взима страната на Цветкова. И на първа инстанция участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.

Цветкова е завела дело по Закона за отговорността на държавата, след като заповедта за задържането ѝ на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна. По делото пред столичния административен съд са установени обстоятелствата от твърденията на Цветкова за задържането ѝ по време на протеста, престоя ѝ с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения, отвеждането ѝ в Трето РУ и задържането ѝ там в продължение на 22-23 часа. Съдът приема, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането ѝ, нараняванията ѝ, поведението на полицаите. Съдът се спира и на унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. Приема и за доказани твърденията ѝ, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.

"Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна на Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане", смята съдия Доброслав Руков. Той отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.

Размерът на обезщетението пък бил съобразен и с практиката на Европейския съд по правата на човека по подобни дела.

Цветелина Цветкова води и дело срещу СДВР за обезщетение от 80 000 лв. заради незаконосъобразни действия на полицаите - отвличането ѝ от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. Делото трябва да бъде гледано след седмица.

Още по темата
"В момента, в който ме хващат, няколко полицая започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен", разказва в предаването "ЕвроДикоФ" Цветкова, цитирана от "Сега".

Припомняме, че чак през август 2021 г. четирима служители на Министерството на вътрешните работи бяха привлечени към наказателна отговорност след разпространени видеоматериали от парламентарната Временна комисия за разследване на насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

"Сега" информира, че и досега разследването не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от полицаите. Според адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Цветкова, цитиран от медията, то никога няма да приключи. "Мина повече от година, откакто от комисията (парламентарната комисия за полицейското насилие) изпратих на МВР препоръки, имена и доказателства", коментира той. Хаджигенов посочва, че още след нощта на случая с упражнено насилие зад колоните на Министерския съвет главният прокурор Иван Гешев е обявил в Twitter, че застава зад МВР. "Вероника Трифонова (като районен прокурор, впоследствие стана европейски делегиран прокурор, какъвто и към момента е - б.а.) беше назначила видео техническа експертиза на този точно запис с побоя и не беше видяла престъпление", обяснява Хаджигенов. По думите му европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е била шокирана от този факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase