Снимка: БГНЕС
fallback

Около 200 човека, сред които и трансмомичето Емили Йорданова, по-известна като Емили Тротинетката, се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу решението на Върховния касационен съд за забрана на смяната на пола. Забраната на съда се отнася за юридическата смяна на пола, а не за физическата.  

Протестът пред Съдебната палата към този момент протича мирно. Хората издигаха лозунги против решението на ВКС.

"Това не е психично заболяване, ние сме хора. Искаме като всички останали да можем да живеем спокойно", заяви един от протестиращите.  

"Трансфобията убива, властта прикрива", това скандираха още присъстващите на мирния протест.

Oще по темата
“При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки”, добави друг протестиращ.

Някои от хората определиха решението на ВКС като вид правен абсурд, предаде "24 часа".   

"Това е дъно, което аз като юрист, не приемам. Трябва да се мобилизараме още повече, няма да оставим нещата така и ще продължим да се борим", заяви юристът Зорница Любенова.  

На 20 февруари Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.“ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Ааане

преди 1 година

Тези извращения и психични болести ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! Достатъчно ми е да ги виждам навсякъде по западните медии, да травят всеки един филм и всяка една видео игра и дегенератната им култура като цяло. Това са ненормални хора, които са издигнати на пиадестал от западняците поради съвсем други, егоистични причини на елита там. ВЪН. НИКОГА тук! Отвратителни дегенерирали същества.

100

Анонимен

преди 1 година

Ако има ХХ хромозома значи е жена , ако е с ХY хромозома значи е мъж. Независимо колко операции ще си направи с нищо не може да промени това.

99

Анонимен

преди 1 година

Аз съм трансданъчен - решил съм, че съм си платил данъците вече, въпреки че не са платени. Настоявам да се спазват правата ми!

fallback