Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Поздравления на ВКС за решението, че съдът не може да допусне промяна на пола, написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Искам да попитам привържениците на Истанбулската конвенция и джендър идеологията следното: "Уважавате ли върховенството на закона?" Вчера Върховният касационен съд реши: "Действащото право в България не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален", написа още Нинова.

"Чух много обвинения срещу БСП и мен в частност, че темата не е важна и актуална. Ако е така, защо само преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която призовава държавите членки ВЕДНАГА да приемат Истанбулската конвенция, както и възможността Съветът да я ратифицира от името на всички, макар и да не са съгласни?", пита лидерът на БСП.

Още по темата

"Имаме ли сили и характер да кажем ясно: за нас българите, децата и семейството са ценност, а Конституцията на страната и върховенството на закона стоят над всичко. Поздравления на ВКС за решението", пише Нинова.

Вчера Гражданската колегия на Върховния касационен съд прекрати възможностите транссексуалните хора в България да променят пола си по юридически път, съобщиха от ВКС.

Решението е взето с 28 на 21 гласа от върховните съдии, като тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният правопорядък на територията на Република България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола.

Според тълкувателното решение на ВКС българското право "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

Върховните съдии стъпват върху решение на Конституционния съд отпреди две години. В него се казва, че българското право разбира пола като определен с раждането и съществува само в смисъла на биологичен пол. Освен това, юридическата промяна на пола на едно лице се отразява и на други - децата и брачния партньор, има и риск от брак между хора от един и същи пол или деца с родители с еднакъв пол, което е недопустимо по конституция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase