Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase