Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Украински граждани излязоха на мирен протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането в Беларус на Дмитро Трофимчук, обявен за издирване с червен бюлетин от Интерпол-Минск, предаде БГНЕС.

Това е протест за един украински гражданин, който се казва Дмитро Трофимчук, когото Беларус иска да бъде екстрадиран от България. По всичко личи, че България ще съдейства. Това казва пред БГНЕС една от демонстрантките. Тя подчертава, "че е безумно точно в момента да се изпращат украински граждани към страните-агресори Русия и Беларус".

“Беларус е категоричен съратник на Русия в агресията към Украйна в момента“, добави тя. “Най-голямата ни цел е Агенцията за бежанците в България да започне да разглежда наистина по-хуманно правата ни откъм всички конвенции, които България е подписала, и да може да се даде право на тези хора да бъдат бъдат несъгласни с това, което става в тяхната родина”, добави тя.

Украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември на път за Турция, където живее след началото на войната. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната.

На границата, обаче, Трофимчук е задържан от българските граничари. Те установяват, че украинецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Още по темата
Беларуските власти обвиняват 38-годишния мъж, че е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито, че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му е застрашен, ако България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

На 1 декември Великотърновският апелативен съд реши да остави в ареста Трофимчук, чиято екстрадиция иска беларуският режим, след което на 2 декември с решение на съда Трофимчук е преместен в Софийския затвор. Предстои да се произнесе и трета инстанция.

Досега при аналогични искания българският съд се позовава на сходни решения на съдилища в страните-членки на Съвета на Европа, цитирайки единодушното съгласие на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Съвета на Европа от началото на март, че може да не се разглеждат исканията от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателноправни въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase