Снимка: БГНЕС

“Кучемат“ е уличен автомат, който при пускане на пластмасова или алуминиева опаковка ще дозира храна и вода, необходима да се нахрани бездомно куче.

Идеята за поставянето на такъв автомат в София е на Михаил Нинов. Тя е заимствана от редица европейски градове. Година след поставянето на първата машина граждани от цяла България се свързват с него за съдействие и подкрепа да се монтира “Кучемат“ и в техните населени места.

“Кучемат“ има вече и в Пещера, поставихме в Пловдив, в Общината в Стара Загора, в Бургас и във Варна. Има и доста запитвания за поставяне на нови машини. Има доста голям интерес“, казва Нинов пред БНР.

Той призна, че когато автоматът е поставен в София, не очаквал да има такъв интерес.

"Стана бум, хората събират бутилки и от цяла София идват да ги пускат тук. Едновременно се рециклира, но се и помага на бездомни животни да се хранят“, обясни още Нинов.

В “Кучемат“ средно се пускат около 2000 бутилки на месец. Има и доста хора, които носят и оставят бутилки в торби, обемът е доста голям.

“Събираме пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Първоначално събирахме парите от рециклирането и ги дарявахме за някакви други благотворителни каузи. После, когато имаше акции като “Капачки за бъдеще“ и за събиране на бутилки, ги събирахме и дарявахме на тях. Всички бутилки се рециклират“, допълни Михаил Нинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase