Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори настояват за вдигане с 20 на 100 на минималната тарифа в София и запазва протестната си готовност. Вчера беше внесен доклад за индексация с 15%, обясни Карлос Контрера, който е председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

Още по темата
"В началото на октомври на заседание на Комисията по транспорт обобщихме постъпилите предложения за определяне на тарифа за 2023 година. Имаше две основни искания – да се определи минимален размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници и да се актуализират минималните и максималните тарифи. Те бяха изпратени до Председателския съвет, включващ представители на всички политически групи“.

Докладът за индексация с 15% е публично достъпен и ще бъде разгледан на извънредна комисия в четвъртък, обясни Контрера, пред БНР.

По думите му търси се компромисен вариант. Всяко прекомерно увеличение най-вероятно няма да срещне подкрепа в зала. То работи срещу самите превозвачи и срещу гражданите.

Законът посочва, че всяка година Общинският съвет трябва да определя минимални и максимални тарифи, каза той.

"Ако не остане нисък данъкът, който се заплаща върху предоставянето на таксиметровата услуга, рискуваме силно да се редуцира броят на хората, които я предлагат", смята Контрера.

Нуждаем се от сериозна законодателна реформа, която да уреди по друг начин качеството, цената и изискванията към шофьорите на таксита, убеден е Карлос Контрера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase