В края на лятото и преди да започне студеното време, две добри новини зарадваха софиянци - "Топлофикация" ще работи и ще има газ до края на 2023 г.

"Най-важната задача беше да осигурим природен газ за София за целия зимен сезон, тъй като имахме договор единствено до края на годината. Свършената до момента работа дава възможност обещанията да се превърнат в нещо конкретно - договор за доставка на природен газ за цялата 2023 г.", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в ефира на "Денят ON AIR".  

Той подчерта, че дълговете на "Топлофикация" не са били опростени, а напротив.

"От една година алармираме, че бездействието на правителството на Кирил Петков води до щети за софиянци. За една година те се изразяват в 480 млн. лева  непокрита разлика в цената - в поскъпването на природния газ, която остава за сметка на софиянци", поясни той, като допълни, че поскъпването на синьото гориво от януари 2021 г. до днес е 1000%

Според председателя на СОС задълженията на дружеството към момента са наполовина по-малко.

"40% по-високи сметки наложи КЕВР от 1 юли. Хората тепърва ще усетят новата цена със стартирането на отоплителния сезон. Вторият потърпевш е самото дружество, защото буфера остава там", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев апелира КЕВР да не вдига цената на тока за пореден път от 1 януари, като посочи, че "г-н Иванов е много разумен мъж с опит", заради което със сигурност ще намери друго решение.

Георгиев коментира и началото на учебната година в София. Той посочи, че на 15 септември на 14 000 първокласници ще бъдат раздадени светлоотразителни гривни, така че да бъдат избягвани пътните произшествия.

Какво още каза Георги Георгиев гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase