Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук
fallback

Легендарният кмет на София Иван Иванов ще има свой паметник до метростанция "Васил Левски", скулпторът Борис Борис е изваял в цял ръст внушителния градоначалник на столицата.

Новината съобщи във фейсбук бившия зам.-кмет по култура Тодор Чобанов, конкурсът за изпълните бе проведен по негово време. Инициативата обаче е на бившия съветник и депутат от ДСБ Вили Лилков.

"Предложението внесох на 9 септември 2011 г. След няколко незавършени конкурса и други перипетии най-после легендарният кмет на София инж. Иван Иванов (25 май 1934 - 9 септември 1944) ще има паметник, написа Лилков във фейсбук. И уточни, че мястото е определено на "Драган Цанков", защото "през април 1933 г., до стадион "Юнак", бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под неговото ръководство".

Oще по темата
Великотърновският скулптор Борис Борисов - автор на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константиов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян и др., спечели конкурса на Столична община за паметник на Иван Иванов в края на миналата година, в състезание с още осем кандидати.

Иван Иванов е хидроинженер по образование, той е кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. – десетилетие, определено от историците като „златните години за София“, припомня БТА. По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови учебни заведения, 2 лечебни заведения, разширена е трамвайната мрежа, изграден е Рилският водопровод, както и Ректоратът на Софийския университет (1934), зала „ България “ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), сградите на Столична община (1939) и Военното издателство (1944), поставено е началото на още знакови сгради: Съдебната палата, Народната библиотека, Българска национална банка и Министерство на вътрешните работи. След 9 септември1944 г. Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. И като затворник продължава да работи за София - прави чертежите на язовир „Искър“, който е открит през 1954 г. Иван Иванов умира след тежко боледуване през 1965 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Бау

преди 1 година

До И.Б.Проверете и не пишете 2 дни неверни неща! Има кратък период след 9 септември, безумни присъди, след което г-н Иван Иванов е заемал достатъчно високи и отговорни длъжности в НРБ. Ония не са били чак такива чистачи на кадри като сегашните правителства! Никола Гешев е изчезнал, но той е началник на политическата полиция! Началникът на криминалната полиция Андрей Праматаров след 9 септември е преподавател на милиционерите.

9

И.Б.

преди 1 година

Така наречените комунисти притискат и погубват най-способните българи.От истинските комунисти са останали само трупове, защото биват избити от "свои".Т.н. комунист не търпи конкуренция, не го интересуват християнски ценности, които е заграбил в своя полза.

8

Т-34

преди 1 година

Да го направят с наведена главица и светещи вампирски очи като паметника на Самуил. По западни стандарти васален поклон и сатанинско светещ в тъмното! Може и с избодени очи, също ще е политкоректно. Браво на еврейчето Вили ви Лилков.

fallback