Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

 

Площадът пред Народното събрание ще има нов облик. Плановият ремонт на символа на София - жълтите павета, върви с пълна сила. Реконструкцията ще продължи общо 300 дни, а такава не е имало от десетилетия, предава Bulgaria ON AIR.

От седмица започна пренареждането и подмяната на жълтите павета в центъра на София, но не опразненият вече парламент, а натрупаните павета привличат погледите на софиянци.

Реконструкцията е на етапи, обясниха от Столичната община.

"Предвидени са нови тротоарни настилки и предимно гранитни такива. Този първият етап, в който е затворено, се предвижда да продължи до средата на месец септември", посочи зам.-кметът по транспорта на Столична община инж. Ангел Джоргов.

За реконструкцията обаче не се използват нови павета, тъй като такива вече не се произвеждат. Старите се изваждат и почистват, след което се полагат отново.

На склад няма нови жълти павета, пренареждаме, където има нужда, сме извършвали локални ремонти. Такива павета няма как да има, тъй като кариерата в Унгария няма такова производство", каза инж. Джоргов.

От години обаче не е намерено решение за производство на нови павета. От организацията "Спаси София" обаче казват, че текущият ремонт е абсолютният минимум. А хората се надяват символът на София да се поддържа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и оператора Йордан Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

И.Б.

преди 1 година

По лични спомени знам, че жълтите павета са изготвени в Унгария.Толкова ли е трудна технологията на изготвянето им, та да не може да се произведат и в България?

28

Софиянец

преди 1 година

Къде отидоха стотици жълти павета, които по времето на соц-а бяха извадени от булеварда в участъка между Ректората и Орлов мост? Отстраняването им било ужким временно, до извършването на ремонтите работи по булеварда. Да, Булевардът с лирични ритъм, както се пееше в една незабравима песен на Мишо Белчев. Не след дълго на това място, обаче, лъсна черният гръб на асфалта

27

Анонимен

преди 1 година

Половината павета ще изчезнат и ще се появят жълти павета по боянските вили и във Факултета. А в центъра на София ще има кръпки с други жълти плочки.

fallback